Responsiv webbdesign är en teknik för att bygga webbsajter som fungerar oavsett om man besöker sidan via dator, mobil eller surfplatta.

Fördelar

  • De mobila enheterna har idag många olika skärmstorlekar som fungerar relativt dåligt med befintliga desktop anpassade webbsajter. Alla besökare därför inte på sidor i fullskärm och då fungerar reponsive design bra genom att det ändrar storlek utifrån besökarens förutsättningar.
  • Bra för sökmotoroptimering (SEO) och länkning. Ingen länkförvirring där en länk leder till den mobila sajten och en annan till www sajten vilket kan bli fel om mottagaren öppnar på en annan typ av enhet.


Nackdelar

  • Längre utvecklingstid vilket gör projekten dyrare. Flera CSS mallar måste tas fram och testas utförligare för flera enheter.
  • Mobila webbsajter har oftast andra behov än desktop varianten. Det kan vara svårt att uppnå större skillnader mellan olika storlekar i designen utan att påverka alla enheters vyer.

Helst ska webbsajten från början byggas med responsive design. Och i allt större utsträckning produceras idag webbplatser som helt automatiskt anpassar och presenterar innehållet på exakt rätt sätt, oavsett från vilken enhet användaren besöker sajten. Fortfarande väntar många webbsajter på att bli mobilanpassat.

Idag vet vi att mer än 4 miljoner smartphones är i bruk hos den svenska befolkningen. Många av dessa föredrar till och med att surfa med sin smarta telefon eller surfplatta, hellre än med sin dator.


Just nu är trenden att bra mobila lösningar ökar möjligheten att lyckas på på nätet!

Taggar: E-handel, Webbdesign, Tips & Råd